Omgeving

001 (2)

 

 

Les Gérolles ligt in de région Auvergne (departement Allier) op de grens met de Bourgogne, waardoor alle toeristische attracties in beide gebieden bereikbaar zijn. Het huis (oude fermette uit 1867) ligt in het dal van de Loire, een agrarisch gebied en redelijk vlak, met aan de overkant van de rivier zicht op de heuvels van de Bourgogne.

Sinds 2-10-2015 is het gebied waaraan het huis grenst tot beschermd natuurgebied (304 hectare, grootste van de Allier) benoemd onder de naam Val de Bourbonnais. Meer informatie hierover vindt u op de website allesfrans.com – Hoofdrubrieken – Allier Toeristich – RNR Val de bourbonnais.(Zie link onderaan de pagina).
Tevens is dit een broedgebied voor velerlei vogels.

Op 25 km afstand ligt het beschermde natuurgebied de Morvan, beroemd om zijn steile hellingen, kronkelende beekjes, oude stadjes, vele meren en bossen. Daar is het toerisme overduidelijk op gang gekomen, maar op les Gérolles zijn de Franse boeren en de Charolais runderen uw buren.

Op 10 minuten lopen van les Gérolles stroomt de Loire. Op 5 km zijn zandstrandjes aan de Loire waar veilig gezwommen wordt. Met kinderen kunt u bewaakt zwemmen in een meertje (met waterglijbaan), of in het ernaast gelegen openlucht zwembad (6 km). Vissen kunt u in de Loire, in de diverse meertjes of in het kanaal (vergunning nodig). Op de fiets kunt u, over landweggetjes naar de bakker (3 km), of u maakt een uitgebreide tocht door de landelijke omgeving langs de Loire, kanalen, boerderijen, kastelen en middeleeuwse dorpjes (kaart beschikbaar). Boodschappen kunt u op 6 km. afstand doen.

Binnen een straal van 10 km kunt u tennissen, golfen, paardrijden, kanoën. Ook klimmen en wildwaterkanoën is mogelijk (Morvan – Bourgogne). Voor mountainbikers zijn er VTT-tracks in de Allier, en in de aangrenzende Saône et Loire (Bourgogne). Boekjes met routes zijn in het huis aanwezig.

De Loirestreek en de Bourgogne zijn historisch en landschappelijk zeer interessante gebieden. Naast prachtige steden kunt u mooie tochten maken door glooiend, heuvelachtig of bergachtig landschap, afhankelijk van de windrichting die u kiest.

Zonder compleet te zijn noemen wij een aantal activiteiten of dagtochten die u kunt maken:

  • Wandelroutes (GR, en overige wandelparcoursen in de Allier en de Bourgogne)
  • (auto- of fiets)dagtochten door “Parc Naturel Régional du Morvan” (onderweg zwemmen in een van de vele meren
  • Dagtocht naar de wijngebieden van de Loire (Touraine, Saumur) of de dicht bij huis gelegen kleine wijngebiedjes Saint Pourçain, Pouilly-sur-Loire, Pouilly-Fumé, Sancerre
  • Kastelendagtocht in de directe omgeving. Alleen al in de Allier zijn meer dan 500 kastelen, waarvan er een aantal geopend zijn voor publiek
  • Abdij van Sept-Fons, groot Trappistenklooster uit 1132, met op het terrein een winkel met verkoop van eigen producten
  • Het race-circuit Magny-Cours bij Nevers
  • Centre National Costume Scène in Moulins. Kostuums gebruikt door de Comédie Francaise, Opera de Paris etc.
  • Festivals en Middeleeuwse feesten in historische omgeving
  • Attractiepark en dierentuin “Le Pal” , vlak bij huis
  • Brocantes, brocantes, brocantes, voor de liefhebber!

Op les Gérolles vindt u de informatie die u de weg wijst op cultureel, recreatief en culinair gebied, routegidsen en –kaarten, boekjes, folders en mondelinge informatie.

Handige website met veel informatie:
http://www.allesfrans.com/spip/spip.php?rubrique209
Startpagina -> Rubrieken -> Allez-Allier toeristisch